Zoek product

ZON

Webshop

In de kijkerVOOR DE BETER BRIL...


GRAAG EEN BRIL DRAGEN


GROEIENDE OGEN
IN GOEDE HANDEN

ZON » "GOEDE ZONNEBRIL" »
WAT IS EEN GOEDE ZONNEBRIL
  • EEN ZONNEBRIL IS NOODZAKELIJK !

EEN ZONNEBRIL IS EEN NOODZAKELIJKE BESCHERMING!
Een zonnebril kopen is meer dan het kiezen van een tof montuur ! Let ook op de glazen. Hoe meer ze van volgende eigenschappen hebben, hoe beter de zonnebril ! Als u let op de kwaliteit van de glazen scoort het merk Serengeti zeer goed, omwille van de aanwezige blauw filter, de goede kleurweergave en het helder beeld (niet verdonkerend !) ! De glazen kunnen wel niet geslepen worden. Zo moet u kiezen tussen een beperkt aantal monturen. Als u glazen op sterkte wenst , is de levertermijn enkele weken.

BESCHERMING TEGEN LICHT: De lichtintensiteit van het invallende licht kan verminderd worden door weerkaatsing (bij "spiegelend glas") of absorptie (bij "getint glas") en dit afhankelijk van de kleurintensiteit van het glas. Van achter invallend licht kan echter nog storend zijn. Oplossing: zijschilden. Sommige glazen zijn onderaan vrij helder ("dégradé-glazen"), wat het lezen ten goede komt. Dit laatste is vooral nuttig bij mensen, die minder goed zien.

KWALITEITS-GLAS: Het glas is van goede kwaliteit, als ze zorgen voor goed zicht zonder distortie, en als ze kras-, breuk en vuurweerstandig zijn. Een ontspiegelingslaag (anti-reflet) is ook nuttig. Ook de kleurweergave dient goed te zijn. Of de kleur van de glazen (blauw, groen, of bruin) is objectief niet zo belangrijk, behalve bij kleurenblinden (groene glazen worden dan best vermeden, alhoewel ze normaal een iets scherper beeld geven)! Subjectief wordt geregeld een bruine kleur gekozen, omdat de wereld er dan warmer uitziet.

UV-FILTER: Gekleurde glazen verminderen de schadelijke stralen (vooral ultraviolet ("UV")),  maar elimineren ze niet. Ze kunnen dus nog in het oog binnenvallen, zelfs meer dan voorheen omdat de pupil vrij groot blijft, door de verminderde lichtintensiteit. De schadelijke stralen geven op korte termijn irriterende ontstekingsfenomenen (zoals zonnebrand thv de huid), vooral als die straling in overmaat aanwezig is (op grotere hoogte/ bij een omgeving met veel sneeuw of water) en bij   inname van psoralenen voor psoriasis. Op de lange duur geeft UV lensvertroebeling ("cataract"). Dit krijgen we allemaal vroeg of laat. Een goede zonnebril of clip kan dit waarschijnlijk uitstellen). Dit kan echter opgelost worden met onzichtbare ultra-violet filters (variabele kwaliteiten ! Hoeveel procent wordt uitgefilterd en tot welke golflengte? Goed is: 100 % uitfilteren tot een golflengte van 310 nm). Serengeti blokkeert 98.5 % UVA en 100% UVB !

FEIT: 90% weet dat UV schadelijk is voor de huid.
FEIT: 9% weet dat UV schadelijk is voor de ogen!

FOTOCHROMATISCH: Het glas wordt donker of klaar volgens de lichtintensiteit, en dit door in het glas aangebrachte pigmenten (UV-straling maakt dat die pigmenten veranderen en zo het glas donker kleuren). Op die manier moet uw oog minder inspanning opbrengen om zich te beschermen tegen de lichtinval (gebeurt normalerwijze door het kleiner of groter maken van de pupil, zoals de diafragmawerking van een fototoestel). Aldus wordt uw oog minder vermoeid. De snelheid van verandering tussen donker en klaar is heel belangrijk, omdat de lichtintensiteit constant verandert (bij binnen gaan of als de zon verdwijnt). Een goed fotochromatisch glas heeft ongeveer 30 seconden nodig om donker te worden en ongeveer 2 minuten nodig om voor de helft weer klaar te worden. Pas na 20 a 30 minuten is de bril weer zo helder mogelijk !   Aldus hebt u geen tweede bril meer nodig, die dient als zonnebril ! Omdat de autoruiten ultraviolet licht afschermen, verkleuren de glazen bij autorijden minder snel weliswaar (in de praktijk geen probleem). Tip: grote hitte of grote koude of bruuske temperatuur wisselingen kunnen het kristal-proces (soms  blijvend) verstoren: laat uw bril niet achter de autoruit liggen !

POLAROID FILTER: Door   aangebrachte   kristallen   (lijnvormig geschikt) wordt het horizontaal gepolariseerd licht uitgefiltreerd. Iets meer uitleg: licht is normaal een drie-dimensionele electro-magnetische golf. Bij weerkaatsing op een oppervlak kan die drie-dimensionele golf zich opsplitsen in twee 2-dimensionele golven (horizontaal en verticaal). De afgesplitste horizontale golf blijkt proefondervindelijk verantwoordelijk te zijn voor de hinderlijke weerkaatsingen bij fel zonlicht (vooral belangrijk bij watersport (=vissen/ zeilen) en skiën). Welnu juist deze golven worden door polaroid glazen uitgefilterd. Als je 2 polaroid glazen boven elkaar zet maar de ene 90 graden gedraaid t.o.v de andere kan er geen licht meer doorvallen bijgevolg. Dit effect is verantwoordelijk voor de roostervormige schaduwen, die je ziet als   je   naar bepaalde gepolariseerde autoruiten kijkt met een polaroid zonnebril.

 
BLAUW FILTER (geïntroduceerd door Serengeti : de “contrast-zonnebril”) : 
 
Blauw licht breekt sterker dan de andere golflengtes in het menselijk oog. Dit maakt dat het blauwe licht een focuspunt vormt voor de retina en niet op de retina, zodat het waziger voorkomt. Dit leidt tot de typische blauwe waas rond voorwerpen bij fel licht (zon en sneeuw), maar ook bij mistige situaties (blauw licht wordt in die omstandigheden immers sterk weerkaatst). Met bruin-oranje glazen kan je dit blauw licht uitfilteren en aldus de waas wegwerken. Dit leidt tot contrast verhoging. Dit blauwe licht zou bovendien schadelijk zijn voor het netvlies op de lange duur, zeker bij voorbeschikte patiënten (maculaire degeneratie/ retinitis pigmentosa). Bij bepaalde patiënten (retinitis pigmentosa / albinisme) worden dergelijke zonnebrillen dan ook terugbetaald. Die blauw filter bestaat ook bij Rayban en Zeiss. ,

SPIEGELGLAZEN :
Dit zijn zonnebrillen met een reflecterende coating, de zogenaamde mirror coating waardoor de zonneglazen als kleine spiegels lijken.
Deze waren zeer populair in de jaren negentig, vooral herkenbaar door de Amerikaanse politieagent. Sinds enkele jaren zijn ze terug gespot bij celebreties en ook deze zomer zijn ze de trend. Niet alleen de klassieke grijze of bruine spiegelglazen, maar ook andere kleuren zijn hip vb. roze, blauw, groen,… De kleur van de spiegelcoating is onafhankelijk van de tint van de glazen. Deze wordt bepaald door de dikte en de structuur van de lagen. De meest populaire stijlen voor deze glazen zijn de metalen monturen, gekend als “de pilotenbrillen”, en de sportieve, cellullomonturen die het gezicht meer bedekken (vb. skibril). De eenvoudigste versie van de spiegelcoating bestaat uit een enkele laag van een dunne film metaal. Dit soort coating is zeer gevoelig voor krassen.
De modernere coating heeft meestal meerdere, afwisselende lagen van een specifieke dikte. De metaallaag kan worden gemaakt van titaan, nikkel of chroom, of een legering zoals nichroom of Inconel. De dikte bepaalt de reflecterende eigenschappen. Het productieproces is vergelijkbaar met het maken van een anti-reflecterende coating.
De spiegelglazen zijn niet alleen trendy, ze verminderen nog meer de hoeveelheid licht die door de getinte glazen gaat, waardoor deze bijzonder nuttig zijn bij reflecties van water, sneeuw en in de bergen. Een nadeel van deze zonnebrillen is, dat je neus er sneller van verbrandt.
Alle zonnebrillen kunnen worden voorzien van deze spiegelglazen, ook op sterkte.
 
 
EXTRA WEETJES

- De kleur van de glazen is geen aanduiding van hun filterend vermogen. Het verschil is fundamenteel: de kleur beschermt tegen verblinding door het zichtbare licht, de filter tegen verbranding door onzichtbaar UV. Het materiaal van de glazen stopt de UV-straling, zodat kleurloze glazen van de beste kwaliteit 100% van de straling kunnen tegenhouden en donkere glazen van slechte kwaliteit te veel UV kunnen doorlaten…

-Kies uw montuur niet te klein. De glazen moeten groot genoeg zijn om uw ogen ook te beschermen tegen licht dat langs boven, langs onder of langs opzij invalt. Zeker in de bergen, waar de sneeuw het licht in alle richtingen weerkaatst, is dat heel belangrijk.

-Kunnen contactlenzen de ogen tegen UV beschermen? Er bestaan speciale contactlenzen die UV afdoende tegenhouden en verblinding voorkomen. Maar opgelet: ze bedekken slechts een gedeelte van het oog. De oogleden en het “wit” van het oog krijgen geen bescherming en kunnen dus beschadigd worden.

-Een Europese norm heeft een aantal kwaliteitseisen voor zonnebrillen vastgelegd. De brillen die eraan voldoen moeten het CE-merk dragen en zijn in 5 categorieën verdeeld. Vooral bij de sportbrillen worden de categorien duidelijk vermeld !!

Categorie 0: Esthetica, comfort, zwak licht of sterk bewolkte hemel.
Categorie 1: Getemperd zonlicht of bewolkte hemel.
Categorie 2: matig sterk zonlicht.
Categorie 3: sterk zonlicht. Zee, bergen, tropen.
                    Deze categorie is verplicht voor kinderen.
Categorie 4: Uiterst sterk zonlicht. Hooggebergte, gletsjers, volle zee.
                    Deze categorie is verboden voor het autorijden.

-SPORTZONNEBRILLEN
Hebt U de renners in de Tour ook zien rijden met die futuristische zonnebrillen? Inderdaad een dergelijke bril maakt een efficiënte bescherming uit tegen zon, maar ook tegen wind, rondvliegende stofjes en insectjes. Meer en meer zie je die zonnebrillen ook bij andere sporten (oa atletiek). Het montuur en de glazen hebben bovendien nog uitzonderlijke kwaliteiten:

Het glas is onbreekbaar en licht. Bovendien is het glas voorzien van een anti-kras en anti-spiegellaag. Daarnaast is ook nog een  goede   UV-filter aanwezig, om oogverbranding te vermijden als je lang in de zon rijdt. De hypermoderne brillen zijn zelfs uitgerust met een 'keramische laag', die nog extra voordelen geeft: nog beter UV-, kras-en stootbescherming. Daarnaast werkt de keramische laag anti-statisch zodat de aantrekking van stofdeeltjes verminderd wordt (met beter zicht als gevolg) en is er ook sprake van een anti-dampeffect, door de vochtafvoerende capaciteit van de laag. Omwille van diezelfde reden is de voorzijde van de glazen best geperforeerd, om nog een beter anti-dampeffect te bekomen. Voor cyclo-crossers kunnen de glazen nog bijkomend beschermd worden met een laag klevers, die tijdens het rijden 1 voor 1 kunnen verwijderd worden. Zo blijft je bril steeds proper, en heb je niet te lijden van het opspattende slijk.

Het Montuur is opgebouwd uit anti-allergisch materiaal, dat licht maar toch stevig is (vooral belangrijk voor de scharnieren). De bovenrand van de bril kan opgezet zijn met een speciale mousse, voor zweetabsorptie. De voorzijde van de bril kan bovendien gekanteld worden, om een goede zonbescherming te krijgen als je rijdt met gebogen hoofd. Een volle montuur is beter dan losse glazen die bevestigd zijn aan een plastieken staaf, omdat bij vallen de scherpe rand van het optisch gedeelte geen hoofd- en oogbeschadigingen kan geven! Dergelijke sportbrillen zijn dan ook geen modegril, maar een ideaal hulpmiddel om comfortabel wielersport uit te oefenen.

-Auto-zonnebril op sterkte: Drivewear   Orgalit
 
Verkleurend , gepolariseerd glas in kunststof met polaroid filter - basaal is het glas wat geel-groenig getint
·         Bevat geelgroene filter: verhoging van contrast bij bewolkte weersomstandigheden –omdat de glazen ook ontkleuren komt er meer licht binnen - ook verbeterde waarneming van groen en rood
·         Bij fel licht gaan de glazen verkleuren van 68 naar 88 % . In de wagen worden ze koperbruin. Buiten worden ze donker bruin. Dit laatste gebeurt via het transitions –procédé. Dwz : er is een egale pigmentlaag op het voorvlak van het glas aangebracht, die donker verkleurt door de UV stralen van de zon. Dit geeft de beste resultaten bij kunststof en is onafhankelijk van de sterkte van het glas.
·         De poloraid filter helpt voor verblindende schitteringen op de weg (waterplassen)
·         UV absorptie
 
Dus Ideaal voor het rijden met de wagen bij alle weersomstandigheden
 


 

Winkelmandje

Er zijn momenteel geen producten in uw winkelmandje.

Mijn account

Share Share
EUROLOOK BIEDT U HET BESTE VAN HET BESTE
EUROLOOK - IF YOU WANT A NEW LOOK
EUROLOOK: BETTER VISION - BETTER LOOKS
EUROLOOK FEEL THE CARE
SEE BETTER - LOOK BETTER
WILT U OOK CREATIEF BRILLEN?
HAPPY EYES
EUROLOOK - HET VERSCHIL ZIE JE... ZELFS ZONDER BRIL
EUROLOOK - UW OGEN WILLEN OOK WAT
OOGZORG - OOGMODE
FOTOGENIEKER MET EEN BRIL VAN UW OPTIEKER
EUROLOOK - EAR AND EYE CENTER
RIJ VEILIG - BRIL TIJDIG
EUROLOOK - FULL SERVICE
EUROLOOK - PRIORITY TO QUALITY
EUROLOOK: PUUR BRILCULTUUR
EUROLOOK - KOM EN ZIE
SHOW YOUR EYES, WITH LENSES!
EUROLOOK - PASSION FOR EYE FASHION
EUROLOOK - MEGAKEUZE
Het Tieltse bril- hoor en contactlens-centrum
GOOD LOOKING - GOOD SEEING
TAKE A LOOK @ EUROLOOK
EUROLOOK - SHOP ONLINE
EUROLOOK: A NAME IN FRAME